Translate

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Υλικό για την Έκθεση Γ' Λυκείου, Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄, Β' και Γ' Λυκείου

Παρουσίαση από τη σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής για ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια διδασκαλίας των μαθημάτων της  Έκθεσης Γ' Λυκείου, Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Κειμένων  Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄, Β' και Γ' Λυκείου.

Περιλαμβάνονται σημαντικά στοιχεία για τη θεωρία της λογοτεχνίας (Στοιχεία για τα ποιήματα και τα πεζά, στοιχεία αφηγηματολογίας, βασικές αφηγηματικές τεχνικές των πανελλαδικώς εξεταζομένων κειμένων. 
dide-anatol.att.sch.gr/tte/nea/sumbouloi/filologikalyk.ppt 

Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου Α΄ Λυκείου

Σχεδιαγράμματα για το μάθημα της Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου, Α' Λυκείου, από τη Φιλεκπαιδευτική εταιρεία:
http://www.scribd.com/doc/52862555/A5kDowOkA58DoQOZA5E-20-A5EDhAObA6UDmgOVA5kDnwOl

Θεματική Ενότητα Διαφήμιση-Παρουσίαση(ppt)

Παρουσίαση για τη θεματική ενότητα της Διαφήμισης από τους μαθητές της Α' Λυκείου του Γενικού Λυκείου Πελασγίας : http://alyk-pelasgia.wikispaces.com/file/view/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%97%CE%9C%CE%99%CE%A3%CE%97.ppt

Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων «Νέα Ελληνική Γλώσσα», «Νέα Ελληνική Λογοτεχνία», «Νεοελληνική Γλώσσα» και «Νεοελληνική Λογοτεχνία» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2012-2013.

Δημοσιεύτηκαν οι οδηγίες για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ τάξης ημερησίου και Εσπερινού και για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ τάξης ημερησίου και εσπερινού και της Γ΄ τάξης εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

Για να δείτε την εγκύκλιο πατήστε στο σύνδεσμο: http://www.pde.gr/index.php?action=tpmod;dl=get734

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Λεξικό της ελληνικής ως ξένης γλώσσας για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(e-book)

''Το παρόν λεξικό συντάχθηκε βάσει των προδιαγραφών που εκπονήθηκαν για τη σύνταξη ερμηνευτικού παιδαγωγικού λεξικού για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στο πλαίσιο του υποέργου «Δημιουργία λεξικού για εφήβους» του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» (2002-2004). Η εκπόνηση των προδιαγραφών συγγραφής του λεξικού (για έντυπη και για ηλεκτρονική μορφή) αναλήφθηκε από την Έλενα Μάντζαρη, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του υποέργου Άννα Ιορδανίδου. Οι προδιαγραφές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη «Ηλεκτρονικής Λεξικογραφικής Βάσης Δεδομένων» από την εταιρεία πληροφορικής Neurosoft. Στη συγγραφή των λημμάτων και στην καταχώριση στη βάση δεδομένων συμμετείχαν γλωσσολόγοι και εκπαιδευτικοί με ειδίκευση στη λεξικογραφία.

Το λεξικό περιλαμβάνει 10.000 περίπου λήμματα. Το λημματολόγιο προέκυψε από συνδυασμό επεξεργασίας α) του λημματολογίου υπαρχόντων λεξικών της νέας ελληνικής που απευθύνονται σε μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου (ως ενδεικτικού για τον ορισμό του «βασικού λεξιλογίου») και β) ηλεκτρονικού σώματος κειμένων, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα σχολικά βιβλία. Η ανάπτυξή του μέσω λεξικογραφικής βάσης δεδομένων επέτρεψε την εκτέλεση ελέγχων για την ορθότητα του περιεχομένου των λημμάτων και τη συνέπεια των αναφορών από λήμμα σε λήμμα….''

Για να δείτε το λεξικό πατήστε στο σύνδεσμο: